Helsingin Poetiikkakonferenssi 2006: Perinne ja uudistuminen

English

Toinen Helsingin Poetiikkakonferenssi kokoontui tiistaina 22. elokuuta 2006 klo 10-16.30, edellisvuotiseen tapaan Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisalissa teemanaan ”Perinne ja uudistuminen”.

Konferenssin järjestivät Runoyhdistys Nihil Interit, kulttuuri- ja kirjallisuuslehdet niin&näin, Nuori Voima ja Tuli&Savu, Helsingin Yliopiston yleisen ja kotimaisen kirjallisuuden oppiaineet, Kirjallisuudentutkijain Seura ja Tutkijaliitto. Konferenssi oli osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaan sisältyvää Runokuu-kokonaisuutta.

Ohjelma ja aineistoja

Aamupäivä klo 10-12. Puheenjohtajana Anna Hollsten

Jesper Olsson: Avantgardets tradition och remediering (på svenska)
Kommenttipuheenvuorot: Fredrik Hertzberg (på svenska), Miia Toivio

Iltapäivä klo 13-16.30: Runosta runoon -symposium. Puheenjohtajana Risto Niemi-Pynttäri

Klo 13-13.40: Yleisiä näkökulmia: kolme puheenvuoroa

Tere Vadén: Suomen kieli, Suomen mieli? Paikallisuus vs. kulttuuri-imperialismi
Leevi Lehto: Vaikutteiden paradoksit. Provinsialismi vs. maailmanrunouden mahdollisuus (in English)
Sakari Katajamäki: Runosta runoon ja pois. Teos, vastaanotto, herätteet
Keskustelua

Klo 13.50-15.00: Paavo Haavikon Kaksikymmentä ja yksi revisited

Anselm Hollo: Englannintajan sana
Johanna Pentikäinen: Kaksikymmentä ja yksi – Historia, kansanrunous ja runous (One And Twenty – History, folk poetry and poetry)
Kommenttipuheenvuorot:
Rachel Blau Du Plessis (USA, in English)
Jarkko Tontti (in English)

Klo 15-15.20 Kahvitauko

Klo 15.20-16.30 Omat ja vieraat vaikutteet uusimmassa suomalaisessa runossa

Kommenttipuheenvuorot: Jukka Koskelainen, Teemu Manninen
Keskustelu

Puhujista ja teoksista

Jesper Olsson on ruotsalainen kirjallisuudentutkija, jonka väitöskirja Alfabetets användning, Konret poesi ock poetisk artefaktion i svenskt 1960-tal (OEI Editör) ilmestyi vuonna 2005. Olsson kuuluu OEI-runouslehden toimituskuntaan ja on Svenska Dagbladetin kirjallisuusarvostelija. OEI:n elokuussa 2006 ilmestyvän numeron teemana on uusi suomalainen runous.

Sakari Katajamäen ja Johanna Pentikäisen toimittama Runosta runoon (WSOY 2004) on viime aikojen tärkeimpiä ja keskustelluimpia runoutta koskevia kirjallisuustieteellisiä puheenvuoroja Suomessa. Teoksessa 15 tutkijaa ja runoilijaa käsittelee suomalaisen runouden yhteyksistä länsimaiseen kirjallisuuteen.

Paavo Haavikon Kaksikymmentä ja yksi (1974) ilmestyy lähiaikoina englanniksi Anselm Hollon käännöksenä. Johanna Pentikäinen on väitellyt Haavikon ”myyttisistä teoksista” ja kirjoitti Kaksikymmentä ja yksi -runoelmasta Runosta runoon -valikoimassa.

Rachel Blau Du Plessis on amerikkalainen runoilija ja feministinen kirjallisuudentukija, jonka tuoreimmat teokset ovat Genders, Races, and Religious Cultures in Modern American Poetry, 1908-1934 (Cambridge University Press, 2001) ja DRAFTS. Drafts 39-57, Pledge with Draft, Unnumbered: Précis (Salt Publishing, 2004).

Taustaa

Ensimmäinen Helsingin Poetiikkakonferenssi järjestettiin elokuussa 2005.

Vuoden 2006 konferenssin suunnittelutyöryhmän muodostivat Leevi Lehto (vetäjänä), Antti Arnkil, Anna Hollsten, Janna Kantola, Olli Sinivaara, Miia Toivio ja Jarkko Tontti.

Jätä kommentti