Helsingin Poetiikkakonferenssi 2007: Runouden vastuut/tomuus

Uuden runouden keskeiseksi katselmukseksi muodostunut Helsingin Poetiikkakonferenssi sivuaa tänä vuonna politiikkaa teemalla ”Runouden vastuut/tomuus”.

Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on osa Runokuu-festivaalia ja Helsingin Juhlaviikkoja. Se alkaa Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisalissa keskiviikkona, 22. elokuuta klo 10. Aamupäivän pääpuheenvuorot käyttävät runoilijat Martin Glaz Serup Tanskasta sekä Pauliina Haasjoki ja Panu Tuomi Suomesta. Iltapäivällä on vuorossa yleiskeskustelu, jota jäsentää seitsemän valmistelutyöryhmän avoimen kutsun perusteella tarjottua puheenvuoroa.

Järjestäjät odottavat terävää, mutta myös syväluotaavaa keskustelua. Ensimmäisenä esiintyvä Martin Glaz Serup on luvannut puhua avoimen, dialogisen poetiikan puolesta, jonka tärkeinä ilmentyminä hän näkee ”blogirunouden” ja Pentti Saarikosken.

Iltapäivällä Karoliina Lummaa kysyy runouden paikkaa keskustelussa ekologiasta ja Katja Seutu puhuu roolirunosta yksityisen ja yleisen rajapinnan murtajana. Sampo Vesterinen asettuu vastustamaan ”Leevi Lehdon tukholmansyndroomaista poetiikkaa/politiikkaa”, joka hänen mielestään pyrkii ”loppuunsaattamaan suomen eurooppalaisen mentaalikolonisaation”, kun taas Ann-Mari Räsänen-Rogers muistuttaa tilallisuudesta, yksinäisyydestä, hiljaisuudesta ”kommunikaatiota edeltävinä” kokemuksina. Esa Mäkijärvi vaatii ”lyyrisyyden rysäyttämistä uudelle vuosituhannelle”, Kimmo Kallio palaa vuoden 2005 konferenssissa käytyyn keskusteluun (mm. Olli Sinivaara, Jarkko Tontti) esittäen, että runouden tulee ennen kaikkea olla vastuussa omalle uudistumiselle, ja Jukka Mallinen kiteyttää, että runouden vastarinnan tulee tänään kohdistua siihen itseensä: ”Se, mitä tulee vastustaa, on itse runous kaikissa muodoissaan.”

Martin Glaz Serup (s. 1978) on tanskalainen kirjailija ja kriitikko, joka toimii myös verkkolehti Litliven toimittajana ja runouslehti Hvedekornin toimitussihteerinä. Hän on julkaissut useita runokokoelmia ja lastenkirjoja, uusimapana runokirja Trafikken er uvirkelig (2007). Elokuun lopussa ilmestyvä antologia Tämä ei ole fiktiota / Detta är inte fiktion (Teos, Söderström) sisältää Martrin Glaz Serupin runoja suomeksi ja ruotsiksi käännettyinä. Hän on tavattavissa haastatteluja varten Helsingissä tiistaina 21. elokuuta. Blogi: http://kornkammer.blogspot.com/

Pauliina Haasjoki (s.1976) on turkulainen runoilija ja kirjallisuudentutkija. Hän on julkaissut kolme omaa runokokoelmaa, viimeisimpänä Epäilyttävät puut (Tammi 2005) ja yhden runodialogin (Kolmosten talo, poEsia 2005, yhdessä Reetta Niemelän kanssa) sekä tieteellisiä artikkeleita, kirjallisuusesseitä ja kritiikkiä. Blogit:
http://pauhaus.blogspot.com
http://beingandform.blogspot.com/

Panu Tuomi (s. 1968) on julkaissut artikkeleita, arvosteluja, käännöksiä ja kuusi runokokoelmaa, uusimpana Vaaleanpunainen ilmestyskirja (WSOY 2005), sekä esseevalikoiman Poeettinen korrektius (Sanasato 2006). Seitsemäs runokokoelma Einsteinin viimeiset sanat ilmestyy alkukeväästä 2008 (WSOY). Panu Tuomi on kiinnostunut katolisesta mystiikasta, barokkimusiikista, surrealismista, alkemiasta, keskiajasta, Carl Barksin Aku Ankansta ja 1800-luvun polkupyöristä.

Tämänvuotisen Poetiikkakonferenssin järjestäjät ovat Runoyhdistys Nihil Interit, Tuli&Savu, niin & näin, Nuori Voima, Helsingin yliopiston kotimaisen ja yleisen kirjallisuuden oppiaineet, Kirjallisuudentutkijain Seura, Tutkijaliitto ja Electronic Poetry Centerin (EPC) Skandinavian portaali.

Suunnitteluryhmän ovat muodostaneet runoilija Leevi Lehto (vetäjänä), päätoimittaja Antti Arnkil (Nuori Voima), tutkija Janna Kantola (Helsingin yliopisto, yleinen kirjallisuus), tutkija Sakari Katajamäki (Helsingin yliopisto, yleinen kirjallisuus), runoilija Teemu Manninen (Nihil Interit), päätoimittaja Harry Salmenniemi (Tuli&Savu), tutkija Katja Seutu (Helsingin yliopisto, kotimainen kirjallisuus), runoilija Olli Sinivaara (Tutkijaliitto), runoilija Miia Toivio (Nihil Interit) ja päätoimittaja Jarkko S. Tuusvuori niin & näin).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s