Helsingin Poetiikkakonferenssi 2008: teemana Lukija

Neljännen kerran järjestettävän Helsingin Poetiikkakonferenssin teemana oli
Lukija. Konferenssi laajentui kahden päivän mittaiseksi festivaaliksi festivaalin sisällä. Viikonlopun ajan lukemisen ja kirjoittamisen symbioosia pohti luentojen, keskusteluiden ja esitysten keinoin joukko runouden ammattilaisia. Konferenssi järjestettiin 16.-17.8.2008 Ateneumin taidemuseon Ateneum-salissa.

Tiedotteesta:

Kustantamisen murrokset, kokeellisten runousoppien esiinnousu ja internetin mahdollistama vilkas runouskeskustelu ja omaehtoinen julkaiseminen ovat myllertäneet runokenttää viime vuosikymmeninä. Mikä on lukijan asema näissä muutoksissa? Ovatko lukemisen ehdot muuttuneet, ja jos ovat, niin miten lukijat reagoivat muutoksiin? Millaisia lukemisen strategioita ja lukijapositioita hahmottuu? Onko lukijoilla oikeuksia ja velvollisuuksia – ketä tai mitä kohtaan?

Pohdimme vallitsevia kustantamisen ja lukemisen kulttuureita ja kysymme,
millaista runoutta Suomessa ja Pohjoismaissa halutaan lukea ja julkaista, miltä runon lukeminen tuntuu tai miltä sen pitäisi tuntua. Lukijuuden teema vie meidät myös runouden arvottamisen kysymyksiin, ja pohdimme etenkin sitä, miten kokeellista runoutta tulisi lukea ja arvioida.

Poetiikkakonferenssi on osa Helsingin Juhlaviikkojen Runokuuta, ja sitä järjestävät Runoyhdistys Nihil Interit, Nuoren Voiman Liitto, Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden ja yleisen kirjallisuustieteen oppiaineet,Nordens institut i Finland (Nifin), Kirjallisuudentutkijain seura ja digitaalisen, visuaalisen ja äänirunouden sivusto Nokturno.org.

Ohjelma

Lauantai

Klo 11-13
Lukeminen kirjoittamisena, kirjoittaminen lukemisena. Runoilija Kristiina Wallin
Luentaperformanssi. Marina Ciglar ja Kristiina Wallin
Runouden lukemisesta nyt. Vesa Haapala

Mielen, tilan ja tekstin kohtaamisharjoituksia. Hannimari Heino ja Heikki Mäntymaa

Klo 14-15
Kirjallisuuskritiikki digitaalisella aikakaudella. Daniela Floman
Luentaperformanssi. Marko Niemi ja Kristian Blomberg
Avokyyhkylle – eine Durchleucht-Lesung. Miikka Mutanen ja Lassi Hyvärinen

Klo 15.30-17
Eeva-Liisa Manner: ”Kaksoisteema”. Sinikka Vuola ja Helena Sinervo
Puhuuko teksti? Arsen Mirzajev (Venäjä). Tulkki: Jukka Mallinen
Jos leivon ääni ois kaunis mulla. Jouni Tossavainen ja Olavi Rytkönen
Luentaperformanssi. Rita Dahl ja Jyrki Pellinen

Lauantai-ilta
konferenssin iltaklubi Lasipalatsin Bio Rexissä

Klo 21 *Tähtiä yössä*. Pitkän päivän jälkeen runo syttyy ja tuikkii Bio Rexin iltaklubilla. Esiintymässä Teemu Manninen, Duo Mirhami, Jukka Laajarinne, Katariina Vuorinen, Tuomo Heikkinen, Leevi Lehto, Risto Oikarinen ja Verneri Pohjola. Illan juontaa runoilija Tommi Parkko. Vapaa pääsy.

Sunnuntai

Klo 12-13
Ranskalaisia pastilleja. Ranskalaisen runouden kääntäminen Suomessa. Antti Nylén ja Helena Sinervo. Haastattelijana Päivi Kosonen.

klo 13-13.30
Ääni aamulla kello kolme. Charles Simicin runouden suomentamisesta. Timo Hännikäinen. Haastattelijana Leevi Lehto.

klo 14-15.15

Paneelikeskustelu suomalaisen runouden, kustantamisen ja lukemisen tilasta. Keskustelemassa Kuisma Korhonen, Claes Andersson, Miia Toivio, Tytti Heikkinen, Antti Kasper ja Daniela Floman. Vetäjänä Leevi Lehto.

klo 15.30
Runot auki – suomalaisrunoilijoiden teksteihin sävellettyjä teoksia. Korvat auki -yhdistys järjestää.

Jätä kommentti